Τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, στις 18:00.
Αίθουσα Ολύμπιον (Είσοδος Ελεύθερη)
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι Κινηματογραφικές Νυχτερίδες (η κινηματογραφική ομάδα του Πανοράματος Ταινιών Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.), μαζί με την Εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967 – 1974) στη Θεσσαλονίκη, το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (Ε.Μ.Ε.Κ.Τ.) του Τμήματος Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν μια επετειακή προβολή, για να μιλήσουμε για την αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος στη μεγάλη οθόνη.
Οι ταινίες επιλέχθηκαν από τα μέλη των Κινηματογραφικών Νυχτερίδων. Η πρώτη ταινία είναι οι Μαρτυρίες (1975) του Νίκου Καβουκίδη, μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες τεκμηρίωσης που απεικονίζει όχι μόνο τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αλλά και την απαρχή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, και η δεύτερη Ο Φοιτητής (2021) του Βασίλη Καλαμάκη, μια πρόσφατη μυθοπλαστική αναπαράσταση της παραβίασης της πύλης του Πολυτεχνείου από την οπτική ενός νέου κινηματογραφιστή.
Τις ταινίες θα προλογίσει ο κ. Πάρης Μουρατίδης, διδάσκων του Τμήματος Κινηματογράφου, μαζί με μέλη της κινηματογραφικής ομάδας, και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κ. Νικόλα Σεβαστάκη, καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και τον κ. Χρίστο Ζαφείρη, δημοσιογράφο συγγραφέα. Στην προβολή θα παρευρίσκονται και οι σκηνοθέτες των ταινιών.
Σας περιμένουμε όλους, όλες και όλα τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον (ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ).
Περιλήψεις έργων:
Μαρτυρίες (Νίκος Καβουκίδης, 1975, 102′)
Η κάμερα του Νίκου Καβουκίδη καταγράφει γεγονότα που έλαβαν χώρα από την περιόδο που αρχίζει η εξέγερση του Πολυτεχνείου και φτάνει ως και τον Αύγουστο του 1975. Αναπαριστά με συγκινησιακή φόρτιση κι εκφραστική δύναμη, ιστορικής σημασίας γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή.
Παρουσιάζει την πρώτη δημόσια εμφάνιση των θωρακισμένων της Χωροφυλακής, στις 7 Φεβρουαρίου του 1975 και πλάνα από τις συγκρούσεις ΜΑΤ με διαδηλωτές στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους.
Ακόμα, παρουσιάζονται πλάνα από τα γεγονότα που ακολούθησαν αυτά του Πολυτεχνείου, όπως η πτώση της Χούντας, ο ερχομός του Κ. Καραμανλή, η επιστροφή των εξόριστων αριστερών, η πρώτη προεκλογική εκστρατεία μετά την χούντα, η ορκωμοσία της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης, το τηλεοπτικό διάγγελμα του έκπτωτου μονάρχη, η κηδεία του ποιητή Κ. Βάρναλη με την πορεία που ακολούθησε και οι διαδηλώσεις για τα θέματα παιδείας με επίκεντρο την απεργία πείνας του Γιάννη Βαγενά.
Ο Φοιτητής (Βασίλης Καλαμάκης, 2021, 7′)
Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 1973. Μετά την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, το δικτατορικό καθεστώς αποφασίζει να επέμβει στρατιωτικά για να καταστείλει τις διαδηλώσεις που απείλησαν την κυριαρχία του. Παρακολουθούμε τα τελευταία λεπτά μέσα στο άρμα που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο γκρεμίζοντας την κεντρική πύλη του.
Σας περιμένουμε με ανυπομονησία στο Ολύμπιον στις 20 Νοέμβρη!